Kompensasjon ved strømbrudd: Alt du må vite (2025)

Kompensasjon ved strømbrudd

Strømbrudd kan være mer enn en liten irritasjon i hverdagen. For mange kan langvarige avbrudd føre til store utfordringer, både økonomisk og praktisk.

I verste fall kan de resultere i ødelagte matvarer, tap av inntekt for bedrifter eller skade på elektrisk utstyr.

Heldigvis finnes det regler som beskytter forbrukere mot økonomiske tap ved strømbrudd. 

Norske husholdninger og fritidsboliger har krav på kompensasjon dersom de opplever langvarige strømbrudd, og denne utbetalingen skjer automatisk via nettselskapet.

Likevel er det mange som ikke er klar over hvilke regler som gjelder, eller hvordan de kan klage dersom de ikke får utbetalt kompensasjonen de har krav på.

I denne artikkelen får du en fullstendig gjennomgang av dine rettigheter, hvordan kompensasjonsordningen fungerer, og hva du kan gjøre dersom du opplever problemer.

Se også: Bør jeg binde prisen på strøm?

Når har du krav på kompensasjon ved strømbrudd?

Ifølge regelverket har forbrukere rett på kompensasjon dersom strømbruddet varer i mer enn tolv sammenhengende timer. Varigheten regnes fra det tidspunktet nettselskapet enten får melding om avbruddet eller fra det tidspunktet de burde ha visst at strømbruddet hadde funnet sted.

Dette betyr at hvis et strømbrudd oppstår midt på natten, men nettselskapet først registrerer det om morgenen, vil kompensasjonsberegningen starte fra når de ble klar over avbruddet, med mindre det finnes systemer som automatisk rapporterer strømbrudd i sanntid.

Det er viktig å merke seg at dersom strømmen kommer tilbake i mindre enn to timer før den går igjen, vil dette regnes som én sammenhengende periode.

Hvis det derimot går mer enn to timer mellom avbruddene, vil hvert strømbrudd vurderes separat, noe som kan påvirke om du får utbetalt kompensasjon eller ikke.

Selv om kompensasjonsordningen dekker de fleste tilfeller av langvarige strømbrudd, finnes det visse unntak. Dersom strømbruddet skyldes feil på det elektriske anlegget i boligen din, vil du ikke ha krav på kompensasjon.

Det samme gjelder dersom du har en avtale med nettselskapet som tillater utkobling av strømforsyningen i perioder, for eksempel gjennom en utkoblingsklausul.

Ekstremvær og naturkatastrofer kan også føre til at nettselskapene ikke holdes ansvarlige, ettersom slike situasjoner anses som utenfor deres kontroll.

Dersom nettselskapet har varslet om et planlagt strømbrudd på forhånd, gir heller ikke dette grunnlag for kompensasjon.

Planlagte avbrudd kan for eksempel være nødvendige for vedlikehold av strømnettet, og forbrukerne skal da få informasjon i god tid slik at de kan forberede seg.

Se: Hvordan kan strømprisen være i minus?

Hvor mye kompensasjon får man?

Type boligStrømbrudd over 12 timerDeretter per time
Husholdninger500kr40 kr/timen
Fritidsboliger125kr10 kr/timen

Eksempel på utbetaling

Dersom strømmen er borte i 24 timer, vil en husholdning få:

  • 500 kr for de første 12 timene
  • (12 x 40 kr) = 480 kr for de neste 12 timene
  • Total kompensasjon: 980 kr

Størrelsen på kompensasjonen er fastsatt av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og beregnes ut fra hvor lenge strømmen har vært borte. For husholdninger starter kompensasjonen på 500 kroner dersom strømbruddet varer i minst tolv timer.

Etter dette øker beløpet med 40 kroner for hver påfølgende time. For fritidsboliger er satsene lavere, med en startkompensasjon på 125 kroner og en økning på 10 kroner per ekstra time uten strøm.

Strømbrudd kompensasjon

Man har mye å hente på å huske å kreve kompensasjon når strømmen har vært vekke lenge.

Hvordan utbetales kompensasjonen?

En av de store fordelene med dagens ordning er at kompensasjonen utbetales automatisk. Tidligere måtte forbrukerne selv søke om å få utbetalt pengene, noe som førte til at mange aldri fikk det de hadde krav på.

Nå er det nettselskapenes ansvar å identifisere hvilke kunder som har opplevd langvarige strømbrudd, og sørge for at kompensasjonen utbetales uten at kundene trenger å foreta seg noe.

Utbetalingen skjer vanligvis ved at beløpet trekkes fra på en av de neste nettleiefakturaene, og dette skal skje innen tolv uker etter at strømbruddet fant sted. Dersom du ikke har en AMS-måler eller en kommunikasjonsenhet som automatisk varsler strømbrudd, kan det være nødvendig å melde fra til nettselskapet dersom du opplever strømbrudd.

Hva gjør du hvis du ikke får kompensasjonen du har krav på?

Dersom du ikke mottar kompensasjon selv om du mener at du har krav på det, er første steg å kontakte nettselskapet ditt.

De fleste nettselskapene har informasjon om kompensasjonsordningen på sine nettsider, og kundeservice kan gi deg en forklaring på hvorfor kompensasjonen ikke er utbetalt.

Hvis du fortsatt ikke får den kompensasjonen du mener du har rett på, kan du klage til Reguleringsmyndigheten for Energi (RME). De har myndighet til å vurdere om nettselskapet har fulgt regelverket. I tilfeller der nettselskapet har gjort feil, kan RME pålegge dem å rette opp i dette.

Dersom du har et økonomisk tap i tillegg til den faste kompensasjonen, kan du klage til Elklagenemnda. Dette gjelder for eksempel dersom du har måttet kaste matvarer som ble ødelagt under strømbruddet eller dersom elektriske apparater har blitt skadet.

Kan du få erstatning for økonomiske tap eller ødelagt utstyr?

Hvis et strømbrudd har ført til økonomiske tap, for eksempel hvis fryseren din har tint og mat har blitt ødelagt, eller dersom elektroniske apparater har blitt skadet, kan du ha krav på erstatning. Dette krever imidlertid at du kan dokumentere at skaden skyldes en feil nettselskapet er ansvarlig for.

I de fleste tilfeller anbefales det å kontakte forsikringsselskapet ditt først. Forsikringen kan dekke tapene dine, og deretter eventuelt kreve erstatning fra nettselskapet dersom de mener det er grunnlag for det.

Dersom du ønsker å rette et krav direkte til nettselskapet, må du dokumentere skadene grundig og sende inn en skriftlig klage.

Hvordan kan du forberede deg på strømbrudd?

Selv om kompensasjonsordningen hjelper forbrukere økonomisk, er det lurt å være forberedt på at strømbrudd kan skje.

Ved å ha alternative lyskilder, ekstra batterier, en batteridrevet radio og en ladet powerbank tilgjengelig, kan du redusere ulempene. Har du mat i fryseren, bør du unngå å åpne døren unødvendig for å bevare kulden lengst mulig.

For personer som er helt avhengig av strøm til medisinsk utstyr eller annen kritisk infrastruktur, kan det være lurt å vurdere en nødstrømsgenerator eller en annen backup-løsning.

Oppsummering

  • Du har krav på kompensasjon hvis strømmen er borte i mer enn 12 timer.
  • Kompensasjonen utbetales automatisk via nettleiefakturaen.
  • Erstatning for økonomiske tap må søkes via forsikringsselskap eller nettselskap.
  • Du kan klage hvis du ikke mottar kompensasjon.
  • Forbered deg på strømbrudd for å unngå ulemper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *